Skip to content

Radioamatööritoimintaa reserviläisille

Osa 1 – Radioamatööritoiminnan tarjoamat mahdollisuudet reserviläisille

”Radioamatööri on radioharrasteen ammattilainen”

Teksti: Timo Järvi, OH3LMG
Kuvat: Timo Järvi, OH3LMG (ILLW), Juhani Lehtosaari, OH2MD (ARDF), Raimo Karttunen, OH3BHL (OHFF), Jari Leivo, OH3KRH (SOTA)

Johdanto

Tässä artikkelissa esitellään radioamatööritoiminnan tarjoamia mahdollisuuksia kaikille radiotekniikasta ja yhteydenpidosta sekä luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille reserviläisille, jotka haluavat kokeilla uusia toimintamuotoja perinteisen reserviläistoiminnan rinnalla. Aihetta esitellään ulkona eri vuodenaikoina harrastettavien aktiviteettien näkökulmasta.

Radioamatööritoiminta tutuksi

Radioamatööritoiminta on pääasiassa viranomaisluvilla toimivien radioamatöörien henkilökohtaisesta kiinnostuksesta ja ilman taloudellista hyötyä keskenään radioteitse harjoittamaa radioamatööriviestintää. Maailmassa on noin 3 miljoonaa ja Suomessa noin 6000 radioamatööriä. Harrasteen kansainvälisyyden vuoksi radioamatöörien käyttöön on varattu useita eri taajuusalueita pitkäaalloista (HF) aina mikro- ja millimetriaaltoihin (VHF/UHF/SHF) asti. Suomessa harrastetta valvoo Liikenne- ja viestintävirasto (Traficom). Tullakseen radioamatööriksi on suoritettava pätevyystutkinto, joka kattaa tarvittavat radiolainsäädäntöön, radioilla liikennöintiin ja radiotekniikan perusteisiin liittyvät asiat, joiden avulla harrastaja pääsee alkuun. Pätevyystutkinnon suoritettuaan voi hakea asemalupaa, jolloin saa oman kutsumerkin ja luvan osallistua pätevyystodistuksen ehtojen puitteissa radioamatööriliikenteeseen.

Radioamatöörit ja yhteiskunta

Radioamatööritoiminnan pääasiallinen tavoite on tekninen kokeilu sekä teknisten tietojen ja taitojen kehittäminen. Harrasteella on myös ei-teknisiä sovelluskohteita, kuten pelastuspalvelu, jonka viestiyhteyksiä radioamatöörit ovat jo pitkään turvanneet. Usein radioamatööritoiminta on yhdistettävissä myös muihin harrastuksiin, kuten tietokoneharrastus, elektroniikkarakentelu, matkailu, retkeily, veneily, partiotoiminta, reserviläistoiminta tai kieliopinnot. Monelle harrastus on antanut arvokasta osaamista työelämään, ja lisäksi valmiudet toimia vapaaehtoista maanpuolustusta sekä varautumista palvelevissa johtamisjärjestelmä- ja viestitoimialan asiantuntija-, koulutus- tai operaattoritehtävissä.

Radioamatööriharrastusta eri tavoin

Radioamatööritoiminta on monipuolinen harrastus kaikenikäisille aina koululaisista eläkeläisiin. Harrasteena se tarjoaa eri toimintamuotoja, joista jokainen voi valita omansa. Harrastuksen voi aloittaa kuuntelija-amatöörinä radioamatööritaajuuksia kuunnellen ja nykyisin kuuntelu on myös mahdollista ilman omaa radiota erilaisten Internetissä toimivien vastaanottimien kautta. Harrastukseen voi tutustua, vaikka ei olisi suorittanut pätevyystutkintoa, sillä kuka tahansa voi pitää yhteyksiä radioamatööriasemalta radioamatöörin valvonnassa. Yhteyksiä voi mennä kokeilemaan esimerkiksi paikalliselle radioamatöörikerholle, ja kaikille avoimia tapahtumia ovat myös radiosuunnistusharjoitukset ja -kilpailut.

Yhteydenpitoa ja sosiaalista vuorovaikutusta

Radioamatööri voi pitää yhteyksiä muiden harrastajien kanssa ympäri maailman. Yhteyden aikana kerrotaan aseman kutsumerkki ja se, miten hyvin toista radioamatööriasemaa kuullaan. Usein kerrotaan myös nimi ja oman aseman sijaintipaikka. Radioamatööriyhteys voi olla hyvin lyhyt, mutta myös jutustelemaan voi jäädä pidemmäksi aikaa. Yhteyksiä voidaan pitää puheella, sähköttämällä, dataa tai kuvia lähettämällä. Radioamatööri voi rakentaa itselleen laitteita ja antenneja.

Radioamatööritoiminta on muutakin kuin radioyhteyksien pitäminen. Se on esimerkiksi muiden harrastajien tapaamista kerhoilloissa tai valtakunnallisen liiton tilaisuuksissa, retkikuntien järjestämistä harvinaisiin radioamatöörikohteisiin tai yhteisten kerho- tai kilpailuasemien rakentamista ja ylläpitoa. Radioamatöörit työskentelevät itsenäisesti koti- ja kerhoasemilta ja ovat soveliaita toimimaan yhteiskunnan varautumista palvelevissa tehtävissä, joissa voidaan hyödyntää lisäksi työelämässä palvelevien ja sieltä jo eläkeläisiksi vapautuneiden harrastajien muuta ammatillista ja pitkän linjan kokemusta.

Mahdollisuuksia luonnossa liikkujille ja reserviläisille

Suomessa reserviläistoimintaa harjoitetaan valtakunnallisesti Reserviläisliiton, ja sen paikallisyhdistysten käytännön toiminnan puitteissa. Tunnetumpia maanpuolustustahdon ja reserviläisten kenttäkelpoisuuden ylläpitämiseen tarkoitettuja toimintamuotoja ovat ammunta, liikunta, maastotoiminta ja urheilu – monipuolista koulutustoimintaa unohtamatta. Radioamatööritoiminta tuo toimintaan lisää mahdollisuuksia, kuten luonto- ja majakkakohteiden sekä kukkuloiden ja korkeiden mäkien aktivoinnit, radiosuunnistuksen ja radiokilpailut. Nämä toimintamuodot kehittävät viestimiestaitoja ja kykyä toimia eri käytännön tilanteissa. Radiokilpailutoiminnan tarjoamia mahdollisuuksia esitellään tarkemmin artikkelisarjan seuraavassa osassa.

Kansainväliset majakka- ja majakkalaivaviikonloput

Kansainvälinen majakka- ja majakkalaivaviikonloppu (engl. International Lighthouse and Lightship Weekend, lyh. ILLW) on vuosittain elokuun kolmantena täytenä viikonloppuna järjestettävä tapahtuma, jolloin kokoonnutaan majakoille ja majakkalaivoille. Tapahtumaan liittyy radioamatöörien järjestämä aktivointi, jossa radioamatöörit pitävät yhteyksiä majakoille (lighthouse) ja majakkalaivoille (lightship) tilapäisesti perustettuihin radioamatööriasemiin. Suomessa tapahtumaviikonlopun aikana joillain majakoilla järjestetään myös avoimien ovien päiviä. Ennen merenkulkijoita turvaamaan pystytetyt rakennukset ovat nyt suosittuja nähtävyyksiä ja kesäretkien kohteita.

Kuva 1. Yhteydenpitoa vanhalta Sälgrundin (FI0006) saaren luotsiasemalta ja sen pihapiirissä olevasta majakasta.

Radioamatöörien oheistapahtuma ei ole kilpailu, vaan merimajakoiden ja majakkalaivojen aktivointitapahtuma. Nykyisin tapahtumaan osallistuu vuosittain satoja radioamatöörien majakka-asemia eri puolella maailmaa. Tapahtuma soveltuu kerhon puitteissa tai kaveriporukalla tehtäväksi retkeksi, jolloin on usein myös mahdollisuus radioamatööritoiminnan esittelyyn majakalla viikonlopun aikana.

Kettujahdista radiosuunnistukseen

ARDF eli Amateur Radio Direction Finding on sopiva valinta luonnosta ja liikunnasta pitäville sekä radioista kiinnostuneille ihmisille. Radiosuunnistuksessa eli ”kettujahdissa” vastaanottimen (eli ”ketturaudan”) avulla etsitään metsään piilotettuja radiolähettimiä. Radiosuunnistus poikkeaa perinteisestä suunnistuksesta siten, että rasteja ei ole merkitty karttaan, vaan rasteina toimivat radiolähettimet. Rastien löytäminen maastosta on hieman hankalampaa kuin perinteisessä suunnistuksessa ja antaen lisää mielenkiintoa myös perinteisen suunnistuksen harrastajalle.

Radiosuunnistuksessa rasteja ja niillä olevia lähettimiä on yleensä viisi. Kukin rasti lähettää vuorollaan rastin tunnusta yhden minuutin ajan. Viiden minuutin kuluessa kaikki rastit ovat ”ilmoittautuneet” ja ne on voitu suuntia. Suunnistajalla on tätä tarkoitusta varten radiovastaanotin, jolla pystyy suuntimaan rastilla olevan radiolähettimen ja merkitsemään sen suunnan alueen karttaan. Radiosignaalin voimakkuuden perusteella suunnistaja voi arvioida rastin etäisyyden. Mitä lähempänä rastia suunnistaja on, sitä voimakkaampi on hänen vastaanottama radiosignaali.

Kuva 2. Radiosuunnistuksessa karttaan merkityt rastit korvaa maastossa olevat radiolähettimet.

Radiosuunnistus sopii kaikille, sillä suunnistaja ei tarvitse kuin vastaanottimen. Kilpailijalla on varusteina radiovastaanottimen lisäksi kartta ja kompassi. Kilpailijan tulisi löytää maastossa olevat lähettimet (rastit) ja merkitä ne oman leimauskorttinsa. Radiosuunnistuksessa kilpailuita järjestetään niin kansallisina kuin kansainvälisestikin ja kilpailun voittaja on se, joka löytää kaikki lähettimet nopeimmin. Radiosuuntimisen taitoa voidaan hyödyntää myös Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) viestikoulutuksissa ja -kursseilla.

OHFF Flora & Fauna Finland (OHFF)

Maailmanlaajuisen suojellun kasviston ja eläimistön Protected Flora and Fauna (PFF) -teematapahtumia vietetään radioamatööritoiminnan keinoin ympäri vuoden. Tapahtuma on osa kansainvälistä World Wide Flora and Fauna in Amateur Radio (WWFF) -awardiohjelmaa, joka toteutetaan Suomessa OHFF Flora & Fauna Finland (OHFF) -awardiohjelman puitteissa.

Tapahtumien tavoitteena on rohkaista radioamatöörejä pitämään yhteyksiä kansallis- ja luonnonpuistoista sekä luonnonsuojelualueilta saaden Suomen luontoa tutuksi. Suomessa sopivia OHFF -luontokohteita on nykyisin yli 1500 kappaletta ja ne ovat helposti nähtävissä OHFF -awardiohjelman karttasivulta osoiteesta https://kartta.ohff.fi.

Kuva 3. Luontokohde OHFF-0111 Konneveden kansallispuiston Näresaaressa.

Suomalaisen luonnon helmasta tapahtuvaan aktivointiin riittää yksinkertainen radioamatööriasema. Puheella ja sähkötyksellä pidettävät yhteydet ovat usein lyhyitä ja pelkistettyjä, joten tapahtuma sopii myös juuri tutkinnon suorittaneille ja asemaluvan saaneille radioamatööreille. Myös tietokone-avusteiset digitaalilähetteillä pidetyt yhteydet käyvät. Tapahtumassa pärjää ruosteisillakin sähkötystaidoilla, sillä kyseessä ei ole radiokilpailu.

Summits On the Air (SOTA) vuorenhuippuja valloittamassa

SOTA eli Summits On The Air on oikea valinta ihmiselle, jolle ulkoilu ja luonnossa liikkuminen ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin radioamatööriyhteyksien pitäminen tilapäisesti kukkuloiden ja vuorten huipuilta. Kullakin osallistujalla on mahdollisuus harrastaa SOTA-aktivointia oman kuntonsa ja taitojensa mukaan. Valittuun kohteeseen perille pääsemiseksi voi käyttää mitä tahansa matkustustapaa (ilman moottorivoimaa) mukaan lukien pyöräily, vaellus ja vuorikiipeily – tai vaikka hevoskyyti. Korkeiden maastokohteiden asemat toimivat ilman verkkovirtaa ja fossiilisia polttoaineita.

Kuva 4. SOTA-asema Kaunispään 438 metriä korkean tunturikohteen OH/SL-204 laella.

SOTA ei ole kilpailu, vaan tapahtumassa pidetään radioamatööriyhteyksiä tilapäisesti mäiltä ja vuorilta samalla ihaillen maisemia ja ympäröivää luontoa. Lihasvoimalla liikkuminen rajoittaa kannettavan kaluston määrää, mutta yhteyksiä voidaan pitää yllättävän pienellä määrällä laitteistoa. Suomessa sopivia kohteita ovat korkeat vuoret ja laskettelukeskukset, ja esimerkiksi kokeneemmalle retkeilijälle hieman syrjäisemmät kohteet Järvi-Suomen alueelta. Pidemmille vaelluksille voi lähteä Lapin tuntureille, joiden huiput saattavat olla keskellä tiettömiä erämaita. Varsinaista vuorikiipeilyä harrastavat radioamatöörit voivat hakea lisähaastetta aina Alppien korkeimmilta huipuilta.

Mukaan toimintaan

Radioamatööriharrastusta pidetään usein teknisenä, mutta tekniikka on vain osa monipuolista harrastetta, josta jokainen voi valita omat kiinnostuksen kohteensa. Tekniikan osalta alkuun pääsee peruskoulun tai lukion sähköopin perustiedoilla, joita täydennetään opiskeluvaiheessa radiotekniikkaan, liikennöintiin, hätäliikenteeseen sekä lyhenteisiin ja määräyksiin liittyvillä tiedoilla. Tutkintoon voi valmentautua itse opiskelemalla tai osallistuen paikallisen radioamatöörikerhon järjestämälle valmennuskurssille, jonka päätteeksi on usein tutkinto.

Radioamatööriyhteyksien pitämiseen mökillä tai maastossa luonnon keskellä riittää kevyt, liikuteltava ja pelkistetty asemavarustus, kuten pienitehoinen 5-20 W lähetin-vastaanotin (radio) virtalähteineen, yksinkertainen lanka-antenni sekä muistiinpanovälineet. Radioita ja varusteita saa valmiina kaupasta, ja osan tarvittavista varusteista voi rakentaa myös itse. Rahallisesti harrastukseen mukaan pääsee usein jo 300-500 euron budjetilla.

Aiheesta muualla

ARDF Finland: Suomen radiosuunnistuksen kotisivut:
https://ardf.fi

Finnish Flora & Fauna in Amateur Radio (OHFF) -ohjelman kotisivut:
https://ohff.fi

International Lighthouse and Lightship Weekend (ILLW) -tapahtumien kotisivut:
https://illw.net

Kouluttautuminen radioamatööriksi:
https://sral.fi/harrastus/kouluttaudu-radioamatooriksi

Summits on the Air (SOTA) -ohjelman kotisivut:
https://sota.org.uk

Suomen Radioamatööriliiton (SRAL) kotisivut:
https://sral.fi

WebSDR – Radioamatööritaajuuksien kuuntelu netissä (kansainvälinen sivusto):
http://websdr.org

World Wide Flora & Fauna in Amateur Radio (WWFF) -ohjelman kotisivut:
http://wwff.co