Skip to content

Kansallis- ja luonnonpuistojen sekä luontokohteiden aktivointi (OHFF)

Radiokerhon kansallispuistojen aktivointiviikonloppu 2012

Teksti: Timo Järvi, OH3LMG
Kuvat: Lylyn Viestivarikon radiokerho, OI3V

Idea ja lähtökohdat

Tapahtuman järjestämisen idea lähti liikkeelle Suomen Radioamatööriliiton kansallispuistotoimikunnalta, joka pyysi radioamatöörikerhoja aktivoimaan samanaikaisesti mahdollisimman monta Metsähallituksen kansallispuistoa. Aktivoinnin kohteiksi haluttiin valita etenkin vuonna 1982 perustettuja ja vuoden 2012 aikana 30-vuotta täyttäviä kansallispuistoja.

Ennakkotietona Kansallispuistoviikon ajankohdaksi oli ilmoitettu 30.7.-5.8.2012, jolloin tulisi aktivoida mahdollisimman monta luontokohdetta Kansallispuisto (OHFF) -työskentelytodisteen sääntöjä noudattaen. Varsinainen aktivointiviikko ei Lylyn Viestivarikon radiokerholaisille sopinut, joten tapahtumaan päätettiin osallistua jo edeltävänä viikonloppuna 28.-29.7.2012, jolloin kansallispuistoissa oltaisiin läsnä viikonlopun molempina päivinä. Toki ääneen tultaisiin myös varsinaisen tapahtumaviikon aikana, jos se olisi kerholaisille mahdollista.

Päätös tapahtumaan osallistumisesta tehtiin jo vuoden alussa tutustuen kansallispuistojen tietoihin ja rekrytoiden halukkaita osallistujia. Varsin pian radiokerholla oli valmiudet aktivoida seuraavat kansallispuistot: Helvetinjärvi, Isojärvi, Kauhaneva-Pohjankangas, Lauhanvuori, Salamajärvi ja Seitseminen.

Tapahtumassa aktivoidut kansallispuistot

Radiokerho aktivoi seuraavat kansallispuistot, joiden lyhyet kuvaukset ovat ohessa. Linkeistä pääsee suoraan puistojen omille sivuille.

Helvetinjärven kansallispuisto (62° 02′ N – 023° 51′ E – KP12) on Pirkanmaalla Ruoveden kunnassa sijaitseva kansallispuisto, jonka miljoonia vuosia vanhat rotkolaaksot luovat pirkanmaalaisen ikimetsään jylhän ja vaihtelevan luonteen.

Isojärven kansallispuisto (61° 41′ 54″ N – 025° 00′ 39″ E – KP21) on Keski-Suomen maakunnassa sijaitseva kansallispuisto, jonka maisema on korkokuvaltaan vaihtelevaa ja kasvillisuus on paikoin lehtomaista.

Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto (62° 11′ N – 022° 24′ E – KP12) on Kauhajoen kaupungissa ja Karvian kunnassa, Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnissa sijaitseva kansallispuisto, joka muodostuu hajallaan olevista suoalueista.

Lauhanvuoren kansallispuisto (62° 09′ 07″ N – 022° 10′ 30″ E – KP12) on Kauhajoen ja Isojoen rajalla – Etelä-Pohjanmaalla, sijaitseva kansallispuisto, jossa on lähdepuroja, lähteikköjä, allikkoisia soita, karuja mäntykankaita ja muinaisia rantakivikoita eli kivijatoja.

Salamajärven kansallispuisto (63° 16′ N – 024° 45′ E – KP23) on Perhon, Kivijärven ja Kinnulan kuntien alueella kahdessa maakunnassa, Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla sijaitseva kansallispuisto, joka tunnetaan metsäpeuroistaan ja Suomenselän vedenjakaja-alueena. Lisäksi alueella on aarnimetsiä, pieniä metsäjärviä, suota ja pirunpeltoja.

Seitsemisen kansallispuisto (61° 58′ N – 023° 36′ E – KP11) on Ylöjärven ja Ikaalisten kaupunkien alueella Pirkanmaan maakunnassa sijaitseva kansallispuisto, jonka metsien ja harjujen lomassa on monia soita, ja puiston eliölajistossa esiintyy myös harvinaisia pohjoisia lajeja.

Awardit eli työskentelytodisteet

Radioamatööritoiminnassa työskentelytodisteet eli awardit ovat haluttuja sekä mukava lisä motivoimaan ja ohjaamaan asemien työskentelyä. Todisteita myönnetään radioamatööreille ja kuuntelija-amatööreille. Perusperiaate todisteen saamiselle on työskennellä (tai kuulla) todisteen säännöissä määritellyt määrät eri radioamatööriasemia, jotka täyttävät sääntöjen määrittelemät kriteerit. Tavanomaista todisteen saamiselle on, että hakija on saanut nämä yhteydet kuitattua vasta-aseman lähettämällä QSL-yhteyskortilla.

Suomessa awardeja myöntää Suomen Radioamatööriliitto ja paikalliset radioamatöörikerhot omiin teemapohjaisiin tapahtumiin liittyen. Lisäksi monista suomalaisista todisteista voidaan mainita Kansallispuisto (OHFF) -awardi, jota varten yhteyksiä pidetään Suomen kansallispuistoihin. Yhteyden aikana puistoista välitetään myös luontohavainto, joten luonnon huomioiminen on hauskalla tavalla yhdistetty radioamatööritoimintaan ja samalla osoittaen mukavasti harrasteen monivivahteisuutta.

Luontoaiheiset WWFF- ja OHFF-awardiohjelmat

Suomessa kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden aktivointi perustuu kansainväliseen World Wide Flora and Fauna in Amateur Radio (WWFF) -awardiohjelmaan, jolla halutaan korostaa maailmanlaajuisen suojellun kasviston ja eläimistön (engl. Protected Flora and Fauna, lyh. PFF) merkitystä radioamatööritoiminnan keinoin ympäri vuoden. Näitä luontoaiheisia tapahtumia toteutetaan Suomessa OHFF Flora & Fauna Finland (OHFF) -ohjelman puitteissa rohkaisten radioamatöörejä pitämään yhteyksiä kansallis- ja luonnonpuistoista sekä luonnonsuojelualueilta ja samalla saaden Suomen luontoa tutuksi.

Kansainvälisen WWFF-ohjelman hengessä radioamatöörit perustavat ja käyttävät radioasemiaan nimetyistä luonnonpuistoista sekä niiden suojellun kasvillisuuden ja eläimistön alueilta. Toiminnalla halutaan kiinnittää huomiota näihin alueisiin ja antaen samalla harrastajayhteisölle mielenkiintoinen toimintamuoto yhteyksien pitämiseen eri luontokohteista. WWFF on kansainvälinen ja ei-kaupallinen ohjelma, jota johtavat useiden kansallisten kasvisto- ja eläimistöohjelmien kansalliset koordinaattorit.

Suomessa osana kansainvälistä WWFF-ohjelmaa toimii OHFF Flora & Fauna Finland (OHFF) -awardiohjelma. Sen tarkoituksena on rohkaista radioamatöörejä pitämään yhteyksiä kansallis- ja luonnonpuistoista sekä luonnonsuojelualueilta, ja samalla saaden Suomen luontoa tutuksi.

Radiokerhon aktivoimat kansallispuistot

Lylyn Viestivarikon radiokerho aktivoi sovitut kansallispuistot, jotka tulisivat ääneen kerhon radioamatöörikutsulla OI3V, jonka perään liitettäisiin kauttamerkillä kansallispuiston kansainvälistä OHFF-tunnusta vastaava numero. Asemalle saatiin rekrytoitua myös second-operaattoreita, jotka eivät vielä ole kouluttautuneet radioamatööreiksi ja suorittaneet radioamatööritutkintoa. Tapahtumaan osallistuminen tarjosi mukaan lähteneille mahdollisuuden tutustua radioamatööritoimintaan kokeneemman harrastajan ohjauksessa. Listassa ensimmäisenä mainittu toimi ryhmän johtajana. Kerhon osalta tapahtuma toteutettiin seuraavalla miehityksellä (kansallispuisto / aseman kutsu / osallistujat / aseman OHFF-tunnus):

  • Helvetinjärvi (OHFF-003) kutsulla OI3V/003 – Tauno OH3YR + 2nd opr.
  • Isojärvi (OHFF-005) kutsulla OI3V/005 – Timo OH3LMG, Keijo OH3HPV ja Heikki OH3SUV
  • Kauhaneva-Pohjankangas (OHFF-006) kutsulla OI3V/006 – Veikko OH3BL + 2nd opr.
  • Lauhanvuori (OHFF-010) kutsulla OI3V/010 – Matti OH1MKV + 2nd opr.
  • Salamajärvi (OHFF-028) kutsulla OI3V/028 – Jaakko OG1J + 2nd opr.
  • Seitseminen (OHFF-029) kutsulla OI3V/029 – Kari OH3BJL ja Eero OH3FZR

Yhteydenpito, liikkuminen ja luontohavainnot

Yhteydenpito kansallispuistoista oli sovittu aloitettavaksi viimeistään lauantaina 28.7.2012 kello 15.00 mennessä. Liikennöinti tapahtui 3.5 MHz ja 7 MHz radioamatööritaajuuksilla puheella (SSB), joskin sähkötysyhteyksiä (CW) kannustettiin pitämään operaattoreiden taitojen salliessa. Yhteydenpitoa suositeltiin jatkettavaksi sunnuntaihin 29.7.2012 kello 18.00 asti, mutta kukin ryhmä sai itse päättää työskentelyajat edellä mainittujen suositusaikojen puitteissa. Liikkuminen ja luontohavaintojen teko kansallispuistojen alueella kuului asiaan ja toteutettiin kunkin ryhmän omien mieltymysten mukaisesti.

Lisäksi 30-vuotta täyttäneiden kansallispuistojen ja niissä operoivien radioamatööriasemien kesken sovittiin juhlayhteydet sunnuntaille 29.7.2012. Tarkemmasta ajankohdasta päätettiin sopia SSB-taajuuksilla 3644 kHz ja 3685 kHz sekä CW-taajuuksilla 3535 kHz ja 7065 kHz huomioiden mahdolliset paikalliset häiriöt yhteydenpidossa (+/- QRM). Asemien välistä kokeilua johti Kari OH1UH joka oli sijoittuneena Koveroon Seitsemisen kansallispuistossa.

Kaikki maastosta pidetyt yhteydet eri asemilla kirjattiin paperilokiin, jotka siirrettiin viimeistään tapahtuman jälkeen sähköiseen muotoon ja lähettäen tapahtuman järjestäjälle. Kansallispuisto-asemien liikennöinnissä pyrittiin noudattamaan OHFF-todisteohjelman sääntöjä siten, että jokaisen pidetyn yhteyden aikana vasta-asemille annetaan seuraavat tiedot normaaliin yhteydenpitoon liittyvien perustietojen lisäksi:

  • kansallispuiston nimi
  • aseman sijainnin määrittämä sijainti- eli lokaattoriruutu 6-merkin tarkkuudella ja maastonkohta puistossa
  • aseman sijaintia vastaava kuntanumero, sillä moni kansallispuisto rajoittuu usean kunnan alueelle
  • asemalta lähetettävä luontohavainto

Tapahtuman valmistelut

Kunkin kansallispuiston osalta jokaisen ryhmän tehtävänä oli selvittää ennalta seuraavat puistokohtaiset asiat, kuten

  • pääsy kohdealueelle, ajotiet, parkkipaikat puistossa ja majoittuminen
  • puistokohtaiset ohjeet ja yleiset järjestyssäännöt
  • tarvittavat kartat kansallispuiston alueella liikkumiseen esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Karttapaikalta
  • tutustuminen Metsähallituksen luontokohteita ylläpitäviin sivuihin luontoon.fi -porttaalissa
  • Maastossa työskentelyä varten radioamatööriasemien kaluston tuli olla kevyttä ja helposti liikuteltavaa. Suunnittelussa huomioitavia tekijöitä olivat myös tarvittavat varalaitteet laiterikkojen varalta. Jo suunnittelun alkuvaiheessa lähdettiin siitä oletuksesta, että radioamatööriasemilla ei ole käytössä yleistä sähköverkkoa, vaan toiminta tapahtuu akkusähkön varassa.

Turvallisuus

Liikkumisesta kansallispuistojen alueella ja työskentelystä maastossa vastasi kukin ryhmä itse. Työskentelyn osalta huomioitavia seikkoja olivat erityisesti

  • paikallisten avotulen tekoa koskevien määräysten noudattaminen
  • voimassa olevien sää- ja myrskyvaroitusten huomioiminen, sekä metsäpalovaroitusten noudattaminen
  • työskentely asemalla keskeytetään ukonilman tai huomattavasti kohonneen ukonilman riskin ajaksi, jolloin asemalla ei saa työskennellä (antennit lasketaan alas, jotta niihin ei indusoidu vaarallisia jännitteitä)
  • maastoon pystytetyn radioamatööriaseman käytöstä ei aiheudu vaaraa itselle tai ulkopuolisille

Ennakkomainonta ja tiedotus

Suomen Radioamatööriliiton kansallispuistoaktivointiviikon tiedottamisesta Metsähallitukseen suuntaan vastasi Kari OH1UH. Lylyn radiokerholaisista Heikki OH3JKV ja Jorma OH3LUL operoivat omilta kotiasemiltaan Lylystä ja samalla tehtävänä oli välittää kerhon aktivoimia kansallispuistoja ja niiden asemia koskevia tiedotteita tarpeen mukaan ajalla 28.-29.7.2012.

Aiheesta muualla

Aseman sijainnin eli lokaattorin määritystyökalu:
https://zone-check.eu

Finnish Flora & Fauna in Amateur Radio (OHFF) -ohjelman kotisivut:
https://ohff.fi

Metsähallituksen luontopalvelut:
https://www.luontoon.fi

Suomen Radioamatööriliiton (SRAL) kotisivut:
https://sral.fi

World Wide Flora & Fauna in Amateur Radio (WWFF) -ohjelman kotisivut:
http://wwff.co

Suomen Radioamatööriliiton työskentelytodistukset:
https://www.sral.fi/?s=awardit