Skip to content

QSL-kortit – yhteyden viimeinen kohteliaisuus

Radioamatöörien toisilleen lähettämät QSL-kortit ovat olleet jo vuosikymmeniä pidettyihin yhteyksiin liittyvä kohteliaisuus. QSL-kortti on radioamatöörin pitämän yhteyden vahvistava postikortin näköinen ja kokoinen käyntikortti, joka lähetetään muistoksi yhteyden toiselle osapuolelle – nykyisin vaihtoehtoisesti myös sähköisessä muodossa. Nämä usein värikkäät kortit ovat keräilykohteita ja niiden avulla voi tutustua muiden radioamatöörien elämään ja asuinympäristöön. Kortin aihe voi liittyä esimerkiksi omaan asemaan, teemaan tai tapahtumaan, kuten DX-peditioon eli retkeen harvinaiseen kohteeseen tai lähialueelle suunnatun kansallispuiston tai muun luontokohteen aktivointiin. QSL-palveluita tarjoavat Suomen Radioamatööriliitto (SRAL) ja paikalliset radioamatöörikerhot.

Radioyhteyden kuittaamiseen käytetyn QSL- eli kuittauskortin perustiedoista ilmenee tyypillisesti

  • oman aseman kutsu,
  • kenen kanssa yhteys on pidetty (vasta-aseman kutsu),
  • ajankohta (päiväys ja kellonaika maailman kaikilla radioasemilla käytetyssä UTC-ajassa),
  • käytetty taajuusalue ja taajuus,
  • yhteysmuoto eli lähetelaji (puhe, sähkötys tai käytetty digitaalilähete),
  • yhteyden laatua kuvaava RST-raportti, jossa R on luettavuus (readability), S on voimakkuus (strength) ja T on äänen laatu (tone),
  • aseman sijainti (kaupungin, kunnan tai paikan nimi), sekä
  • operaattorin nimi ja omakutsu, jos kyseessä on kerhoasema

Lisäksi pidetyistä yhteydestä voidaan kirjata muita valinnaisia tietoja, kuten teknisinä tietoina käytetty lähetin-vastaanotin ja antenni tai oman aseman sijainnin kartalla osoittava lokaattoriruutu.

Jokaisesta yhteydestä ei ole tapana lähettää kuittausta. QSL-kortti lähetetään tavallisesti pyydettäessä ja silloin, kun saadaan ensimmäisen kerran yhteys toiseen radioamatööriasemaan, jonka kanssa ei ole aikaisemmin ollut yhteyttä tai kun yhteys saadaan eri taajuudella tai eri lähetelajilla kuin aikaisemmin. QSL-korttien lähettäminen on vapaaehtoista, mutta moni radioamatööri käyttää niitä edelleen. Erikoiset tapahtuma- ja teemakortit ovat myös keräilyn kohteita.

Puolustusvoimien OI-kutsutunnuksia käyttävät asemat

Suomessa Puolustusvoimien OI-alkuisia kutsutunnuksia käyttävät sotilasradioamatööriasemat voidaan jakaa varuskunta-, erikois- ja museoasemiin. Erikoisasemiin kuuluvat esimerkiksi automaattiasemat ja nykyisin myös alueelliset perinne- ja viestikillat, joista moni jatkaa edesmenneiden ja lakkautetuissa varuskunnissa sekä joukko-osastoissa sijainneiden OI-asemien perinteitä. Toimintaa voidaan aktivoida esimerkiksi joukko-osastojen perinnepäivien tai kaksi kertaa vuodessa järjestettävien radioamatöörien Perinneradiotapahtumien yhteydessä. Ohessa esitellään joidenkin OI-asemien käyttämiä QSL-kortteja menneiltä vuosikymmeniltä.