Skip to content

Perinneradiotapahtumien kalustoa

Kenttäradio PRC/VRC 2000

Valmistaja: Philips-MEL, Crawley, Länsi-Sussex, Iso-Britannia
Tyyppimerkintä: Callpac PRC 2000
Rinnakkaisia malleja: BA 1172 (MEL), Callpac VRC-2000 (MEL HF-ajoneuvoradiojärjestelmä), Callpac PRC 2000 (Afrikka ja Keski-Itä)
Kaupallinen tuotenimi: Callpac Transmitter/Receiver RT 2000 (Callpac Transceiver PRC 2000)
Valmistusvuosi: 1980-luvun lopulta vuoteen 2000

Mikä on perinneradio?

Käsite perinneradio syntyi 2000-luvun alussa radioamatöörien kiinnostuksesta kunnostaa ja työskennellä toisen maailmansodan aikaisella radiokalustolla. Kaluston rajallisen määrän vuoksi käsite laajennettiin koskemaan yli 40-vuotta vanhoja sotilasradioita. Nykyisin toiminta kattaa kaksi kertaa vuodessa järjestettävät valtakunnalliset tapahtumat, jossa radioamatööriasemat ottavat yhteyksiä toisiinsa sähkötyksellä (CW) tai puheella (AM/SSB). Tietoja menneistä ja tulevista tapahtumista saa perinneradiotapahtuman virallisilta sivuilta, joita ylläpitää Kouvolan Putkiradiomuseosäätiö. Lisäksi Kangasalan radiokerho, OH3ABN ylläpitämästä perinnepankista voi ladata perinneradioiden huolto- ja käyttöohjeita sekä huoltovarikko palvelee perinneradioiden kunnostajia. Perinneradiotapahtuman lyhyessä esittelyssä kuvataan tapahtuma-ajat ja työskentelyohjeet sekä esitellään Lylyn Viestivarikon radiokerhon tapahtumassa käyttämää jäsenten omaa tai lainaksi saatua radiokalustoa.

Radion esittely

PRC 2000 on toinen Philips-MEL:n 1980-luvun lopulta alkaen Englannin erikoisjoukoille valmistamista taktisista HF-alueen kenttäradioista. Radion on suunnitellut Philips, ja sen valmisti MEL. Kun kyseinen tehdas myytiin ja suljettiin, upouusien radion varastot päätyivät siviilimarkkinoille ja siten myös radioamatöörien käyttöön. PRC 2000:n edeltäjä oli RT-600, jonka MBLE valmisti Belgiassa. MEL Equipment oli vuonna 1935 perustettu brittiläinen tutka- ja ilmailutekniikan sekä sotilasradiolaitteiden valmistaja, jonka Philips osti myöhemmin. Yrityksen valmistamia tuotteita olivat mm. Clansman- ja Larkspur-radiolaitteet, säätutkat, mikroaalloilla toimivat ilmailun ohjauslaitteet, tutkavastaajat ja tarkkuuslähestymistutkat.

Kuva 1. Ensimmäisiä radioamatööriyhteyksiä PRC 2000 radiolla Posion Kirintöjärvellä 2007.

Toteutukseltaan PRC 2000 on täysin transistoroitu radio kannettavaan ja ajoneuvokäyttöön. Radion edeltäjää, PRC 600 (MBLE GRC-600 / PRC-600 / RT-601), käytettiin Falklandin sodassa, josta saatuja kokemuksia käytettiin uuden radion suunnittelussa. Etulinjassa PRC 2000 oli tarkoitettu käytettäväksi kannettavana NiCd-akkulippaan, kuulopuhelimen ja piiska-antennin kanssa. Radiota oli suhteellisen helppo käyttää. Sen sisään rakennettu automaattinen antenniviritin on suunniteltu toimimaan ja virittämään vain piiska-antenneja. Käytettäessä muita antenneja, kuten ajoneuvo- tai lanka-antenneja, lähetin-vastaanottimen ja virittimen välinen BNC/BNC-yhteys eli ”Dog Bone” liitin poistetaan ja antenni kytketään suoraan radion antennilähtöön. Puheella työskennellessä PRC 2000:n lähtevälle audiolle on ominaista hyvin erottuva ja klassisen sotilaallinen ääni, jota vasta-asemat saattavat pitää karkeana.

Radion ominaisuuksiin kuuluu myös sisäpuhelintoiminne (engl. Intercom), joka on käytettävissä Audio 1- ja Audio 2 -liittimien välillä. Toiminne kattaa puhelun etäkäyttöpaikkaan ja radion kuuntelun sisäpuhelimen kautta aina yli 200 metrin etäisyydelle. Lisäksi radion kauko-ohjaus on mahdollista jopa 3 km etäisyydeltä.

PRC 2000:n tärkeimmät teknilliset ominaisuudet ovat:

  • Taajuusalue 1,6 – 30 MHz, täysin syntetisoitu
  • Kanavien lukumäärä 284 000, kanavaväli 100 Hz
  • Kanavamuistipaikkoja 10 sisältäen taajuuden ja käyttötavan (kanavista 10 on valittavissa näppäimistöltä ja 9 kuulopuhelimesta)
  • Lähetelajit, valittavissa on viisi eri käyttötapaa:
    • Puhe SSB – J3E (A3J), alempi (LSB) ja ylempi (USB) sivunauha tukahdetulla kantoaallolla, sisältää puheen prosessoinnin
    • Sähkötys CW – J2A (A2J), alempi ja ylempi sivunauha tukahdetulla kantoaallolla, jota avainnetaan 1 kHz äänellä (korvakuulolla vastaanotettu sähkötys) tai A1A (A1) eli kaksipuolinen amplitudimodulaatio (AM) avainnetulla kantoaallolla (korvakuulolla vastaanotettu sähkötys)
    • Data – J2D (D2J), kaksipuolinen amplitudimodulaatio (AM) tukahdetulla kantoaallolla digitaalisesti moduloituna ja ulkoista modeemia käytettäessä (data, kauko-ohjaus, telemetria)
  • Lähetysteho 4 W tai 20 W
  • Kantama piiska-antennilla 30 .. 50 km, radioamatöörien viritettyjä dipoli- tai suunta-antenneja käyttäen (huomioiden vuorokauden- ja vuodenajasta sekä radiokeleistä riippuvat vaihtelut) kantama voi olla jopa tuhansia kilometrejä
  • Antennivaihtoehdot:
    • 2,4 m piiska-antenni kannettavana
    • 3,4 m piiska-antenni ajoneuvokäytössä
    • perinteinen langasta tehty dipoliantenni
    • 1/4- tai 3/4-aallon pitkälanka-antennit
  • Virtalähdevaihtoehdot:
    • Akkulipas 15 V 4 Ah, kesto 10 tuntia 1:9 lähetys/vastaanotto-suhteella tai 120 tuntia vastaanotolla
    • Ajoneuvovirtalähde 12-24 V yhdessä sovittimen BA 1205 kanssa (ajoneuvokäytössä 10 .. 30 V)
  • Tehonkulutus lähetyksellä 60 W ja vastaanotolla 3 W
  • Radio on suojattu seuraavilla toiminnoilla: antenni (avoin tai oikosuljettu piiri), lähellä olevien lähettimien korkea radiotaajuinen (RF) säteily, audio-ulostulo (oikosuljettu piiri) sekä käyttöjännitteen väärä polariteetti eli napaisuus
  • Kotelo on valmistettu alumiinista (vesitiivis 2 tunnin ajan upotettuna 1 metriin vettä) ja suunniteltu kestämään 1 metrin pudotus betoniin
  • Varastointilämpötila -40 .. +70 °C
  • Käyttölämpötila -20 .. +60 °C
  • Paino 6,65 kg ilman akkua, ladattavan NiCd-akun kanssa 8,85 kg

PRC 2000 on kokonaan mikroprosessoriohjattu. Kaikki radion asetukset tehdään käyttöpaneelin ylös- ja alas-painikkeilla. Radion etupaneelissa on taustavalaistu LCD-näyttö, jonka avulla voidaan näyttää seuraavat tiedot: radion kokoonpano, kanavan taajuus ja numero sekä käytetty lähetelaji, valittu lähetysteho, mitattu lähtevä- ja heijastuva teho, vastaanotetun signaalin voimakkuus, varoitukset ja vikailmoitukset sekä diagnosoidut ilmoitukset.

Etupaneeli

PRC 2000 radion etupaneelin liitännät, näyttö ja kytkimet on esitetty kuvassa 2.

Kuva 2. PRC 2000 radion etupaneeli.

Audio-liitännät

PRC 2000 radiossa on kaksi audioliitäntää (1 ja 2) kuulopuhelimelle (engl. handset), kuulokkeille, kuuloke-mikrofonille (headset), ulkoiselle kaiuttimelle, sanomalaitteelle, sähkötysavaimelle (engl. morse key) ja etäkäyttöä (engl. remote) varten. Käytön erot rajoittuvat lähinnä sähkötysavaimeen, joka on liitettävä avainnusta varten aina audioliitäntään 2. Liittimien pinnien kytkentäjärjestys on esitetty kuvassa 3.

Kuva 3. PRC 2000 radion audioliittimien pinnijärjestys ja kytkennät.

Virtalähteet

PRC 2000 radioaseman teholähteenä voidaan käyttää 14,4 V 4 Ah virtalähdelipasta tai sen tilalle asennettavaa ajoneuvoteholähdettä GRC 2000 kuvien 4 ja 12 mukaisesti. Alkuperäinen akkulipas sisältää 12 kappaletta D/R20-koon ladattavaa nikkeli-cadmium (NiCd) -kennoa.

Kuva 4. PRC 2000 radion 14,4 V 4 Ah akkulipas BB-3600.

Kuva 5. PRC 2000 radion teholähdetila ja lipasakun virtaliitäntä.

Kuva 6. PRC 2000 radion teholähdetilan mitat ja itse tehdyn akkupaketin rakennusohje.

Koska hyvälaatuiset ja etenkin suuren kapasiteetin NiCd- tai NiMH-akkukennot ovat nykyisin hinnoissaan, voi alkuperäisen akkulippaan korvata edullisemmin RC-käyttöön tarkoitetulla 14,8 V 5 Ah 4S litium-polymeeriakulla (LiPo). Litium-akkua käytettäessä paristotilaan on rakennettava pehmustettu kaukalo, joka suojaa akkupakettia mekaanisilta kolhuilta.

Kuva 7. PRC 2000 radion akkulippaan korvaava 14,8 V 5 Ah litium-polymeeriakku (LiPo).

Kuva 8. LiPo-akkupaketin käyttöön tarvittavat varusteet sisältäen akkutesterin, tarvittavat välikaapelit ja akkulaturin.

Lisäksi akkulippaan tilalle voidaan asentaa BH-4600 paristoteline, joka sopii pituus- ja leveysmittojen puolesta teholähdetilaan ja pohjassa olevaan akun virtaliittimeen. Koska paristoteline BH-4600 on muutaman millimetrin tavallista akkulipasta korkeampi, radion virtalähdetilan alkuperäinen pohjalevy on korvattava uudella paksummalla levyllä ja CNC-työstettävä oikeisiin mittoihin, jotta käyttöön saadaan paristotelineen vaatima muutaman millimetrin lisätila korkeussuunnassa. Paristotelineen käyttöä rajoittaa erilaisten D-kennojen mitoitus. Telineeseen voidaan asentaa vain reilulla plus (+) -navan ”nupilla” varustettuja D-kennoja, sillä muuten kennot eivät kiinnity paristotelineeseen.

Kuva 9. PRC 2000 radion virtalähdetilaan asennettava paristoteline BH-4600.

Vakiovarusteet

PRC 2000 radion perusvarustukseen sisältyy 14,8 V 4 Ah akkulippaan ja kuulopuhelimen lisäksi sankapuomilla varustettu headset ja sen kanssa käytetty PTT-tangenttikytkin (eli pressel switch) sekä sissi-mallinen sähkötysavain kuvan 9 mukaisesti.

Kuva 10. PRC 2000:n mukana tulleita varusteita eli headset ja siihen liittyvä tangenttirasia sekä sähkötysavain.

Lisävarusteet

PRC 2000 radioon on saatavilla erilaisia varusteita ja lisälaitteita:

  • REMOTE-kauko-ohjain mahdollistaa joukkojen toiminnan enintään 3 km etäisyydellä lähetin-vastaanottimesta. Ohjaus- ja audiosignaalit kulkevat kenttäpuhelinkaapelin kautta luuriin ja lähetin-vastaanottimeen kytketyn pienen liitäntärasian välillä.

Kuva 11. REMOTE-kauko-ohjain (vasemmalla) ja kanavien valinnalla varustettu kuulopuhelin.

  • GRC 2000 on teholähteen ajoneuvoversio, jossa NiCd-akkulipas on korvattu saman kokoisella virtalähteellä (BA 1201). Ajoneuvovirtalähde kiinnitetään radioon pikakiinnityksellä. Ajoneuvokäytössä teholähde muuntaa 10 .. 30 VDC käyttöjännite-alueen radion käyttämäksi 14 V:ksi.

Kuva 12. GRC-2000 ajoneuvoteholähde (optio).

  • AM-623 on iso ja raskas sekä yhdistetty antenniviritin (ATU) ja HF-tehovahvistin. Kun lisälaite on kytketty, PRC 2000 radioaseman lähetysteho on valittavissa 2, 20 ja 100 W. Lisälaitteen kanssa voidaan käyttää sauva-antennia. Kun sovitin AB-621 on kiinnitetty antennieristeen päälle, voidaan käyttää myös dipoliantennia.

Kuva 13. Yhdistetty antenniviritin (ATU) ja HF-tehovahvistin AM-623.

  • Field Test Set TS2010/01 on kentällä tapahtuvaa radion parametrien testaukseen käytetty laite.

Kuva 14. PRC 2000:n kenttätestauslaite TS2010/01.

Lähteet

Callpac PRC/VRC 2000 Operator’s Handbook – Manpack Role PN 1239.

Operation and Maintenance Handbook for Callpac Transceiver RT 2000 BA 1172 – PN 1238, Cat 2 Reissue, Oct 1989.