Valmistaja: Harris Corporation Inc. (RF Communications Inc.)
Tyyppimerkintä: RF-301(A)
Rinnakkaisia malleja: AN/URC-58(V)
Kaupallinen tuotenimi: RF-301(A) SSB Tranceiver
Valmistusvuosi: 1960-luvun loppupuoli
Käsite perinneradio syntyi 2000-luvun alussa radioamatöörien kiinnostuksesta kunnostaa ja työskennellä toisen maailmansodan aikaisella radiokalustolla. Kaluston rajallisen määrän vuoksi käsite laajennettiin koskemaan yli 40-vuotta vanhoja sotilasradioita. Nykyisin toiminta kattaa kaksi kertaa vuodessa järjestettävät valtakunnalliset tapahtumat, jossa radioamatööriasemat ottavat yhteyksiä toisiinsa sähkötyksellä (CW) tai puheella (AM/SSB). Tietoja menneistä ja tulevista tapahtumista saa perinneradiotapahtuman virallisilta sivuilta, joita ylläpitää Kouvolan Putkiradiomuseosäätiö. Lisäksi Kangasalan radiokerho, OH3ABN ylläpitämästä perinnepankista voi ladata perinneradioiden huolto- ja käyttöohjeita sekä huoltovarikko palvelee perinneradioiden kunnostajia. Perinneradiotapahtuman lyhyessä esittelyssä kuvataan tapahtuma-ajat ja työskentelyohjeet sekä esitellään Lylyn Viestivarikon radiokerhon tapahtumassa käyttämää jäsenten omaa tai lainaksi saatua radiokalustoa.
LV 447 on Suomen Puolustusvoimien 1970-luvun lopulla käyttöön ottama ja 2000-luvun alkuun asti käyttämä analoginen siirrettävä tai kiinteästi ajoneuvoon tai muuhun käyttöpaikkaan asennettava monikanavainen HF-alueen armeijakuntaradio. Se soveltuu puhe- ja sähkötyskäyttöön sekä lisävarustein myös radiokaukokirjoitukseen (RTTY). Radioasema mahdollistaa puhe- ja sähkötysradioviestinnän lähi- ja kaukokäytössä.
Kuva 1. Satakunnan tykistörykmentin yhteydessä Niinisalon varuskunnassa Kankaanpäässä toimineen YK-Koulutuskeskuksen (YK-KoulK) käytössä ollut LV 447 radioasema.
LV 447 on laadukas, vaihtelevan taajuuden SSB-lähetin-vastaanotin, joka pystyy lähettämään ja vastaanottamaan LSB-, USB-, CW-, FSK- ja AM -signaaleja ajoneuvo- tai kiinteissä asemakäytössä. Lähetin-vastaanotinta voidaan käyttää 2 – 15 MHz:n keski- ja lyhytalltoalueella ja taajuuden valinta on mahdollista 1 kHz:n välein. Radio tuottaa kullakin lähetysmuodolla 100 W huipputehon (PEP) – poislukien AM, jolloin huipputeho on 25 W. Lähetin-vastaanotin on suunniteltu huollettavaksi ja se on iskun- ja tärinävaimennettu käytettäessä RF-305A asennustelinettä. Transistorien ja muiden puolijohteistettujen moduulien maksimaalisesta käytöstä johtuen radioasema on kompaktin kokoinen, luotettava ja sillä on kohtalainen virrankulutus. Käytetyn taajuussyntetisaattorin ansiosta radion digitaalinen taajuusvalinta on erittäin vakaa.
Kuva 2. LV 447 radioasema tärinävaimennettuun asennustelineeseen RF-305A asennettuna.
LV 447 on lähettimen pääteaste on lähes kokonaan puolijohteistettu ja sen tärkeimmät teknilliset ominaisuudet ovat:
LV 447 radioaseman varusteisiin kuuluu lähetin-vastaanotin (RF-301A), verkkojohto, käsimikrofoni, antennivirityslaite (automaattinen, kauko-ohjattu tai paikalliskäyttöinen), iskun- ja tärinänvaimentimet sekä antenni. Kaikki täydellisen aseman varustukseen kuuluvat osat on lueteltu ohessa:
Kuva 3. LV 447 radioaseman manuaalinen antenninvirityslaite RF-302A paikalliskäyttöön.
LV 447 radioaseman erilaisia käyttötapoja on esitelty kuvissa 4A ja 4B.
Kuva 4A. Suomessa käytettyjä LV 447 radioaseman erilaisia asennustapoja ja kytkentöjä.
Kuva 4B. Valmistajan LV 447 radioasemalle ilmoittamia asennustapoja.
LV 447 on suunniteltu käyttämään 52-ohmin antennia, joka voi olla virittämätön piiska, halutuilla taajuusalueilla toimiva ja antennisovittimella viritettävissä oleva monen taajuusalueen pitkälanka-antenni tai tietyllä taajuudella toimiva mitoitettu dipoliantenni. Virittymättömien antennien tapauksessa käytetään antennisovittimella viritettäviä piiska- tai lanka-antenneja, jotka kattavat koko LV 447 radion taajuusalueen. Työskenneltäessä ajoneuvoista tai muista rajallisista antenniolosuhteista käsin voidaan käyttää joko 4.8 m piiska-antennia SB-V16 tai 10.5 m piiska-antennia V35A. Matalimmilla taajuuksilla työskenneltäessä yhteydet saadaan paremmin käyttäen lanka-antenneja. RF-302 antennisovittimella voidaan virittää mikä tahansa 52-ohmin piiska- tai lanka-antenni LV 447 radion koko taajuusalueella 2 .. 15 MHz. Antennin liitäntäyksikölle on oma ohje käyttökuntoon laittoa varten sekä käyttöohje. Käytettäessä viritettyjä resonanssiantenneja antennisovitinta ei tarvita, jolloin antennin syöttökaapeli voidaan liittää suoraan LV 447 radion ANTENNA-liittimeen.
Kuva 5. Perinteinen dipoliantenni (vasemmalla) ja ylösalaisin käännetyn V-kirjaimen muotoon asennettu dipoliantenni.
Radion varustukseen kuuluvalla dipoliantenni-sarjalla RF-334 voidaan toteuttaa kolme (3) eri tyyppistä antenniratkaisua: vaakasuuntaan asennettu dipoliantenni, käännetyn V-kirjaimen muotoon asennettu inverted-V-dipoliantenni sekä edellä mainittujen yhdistelmä – viistoon asennettu dipoliantenni. Kaksi ensimmäistä antenniratkaisua on esitetty kuvassa 5. Radioaseman käyttö ajoneuvossa on esitetty kuvassa 6.
Kuva 6. LV 447 radioaseman asennus ajoneuvokäyttöön.
Mikrofoni kytketään LV 447 radion etupaneelissa olevaan HANDSET -jakkiliittimeen. Erilliset kuulokkeet kytketään radion etupaneelissa olevaan HEADPHONE -liittimeen. Kun kuulokkeet on kytketty, pientaajuus kuulokkeille asetetaan HANDSET -kytkimen avulla, jolloin käytössä on valinnan mukaan joko kuulokkeet tai radion oma sisäinen kaiutin.
Mikrofonit ja sähkötysavaimet kytketään 7-napaiseen HANDSET -liittimeen seuraavasti:
Radion HANDSET -liitännän johtoon asennettavia liittimiä ei ole valmistettu aikoihin, joten niiden saatavuus on nykyisin huono. Kyseisten liittimien osanumero on seuraava:
Kuva 7. LV 447 radioaseman käsimikrofonin johdotus ja kytkennät.
LV 447 -radioaseman etäkäyttö on mahdollista takapaneelissa olevan REMOTE -liittimen (J3) kautta ja tarjoten audion siirtoon ja avainukseen liittyvät toiminnot radioon liitettävissä oleville lisälaitteille. Liittimen johdotuskaavio on esitetty kuvassa 8. Radion REMOTE -liitännän johtoon asennettavia liittimiä ei ole valmistettu aikoihin, joten niiden saatavuus on nykyisin huono. Kyseisten liittimien osanumero on seuraava:
Kuva 8. LV 447 radioaseman REMOTE -liitännän johdotus ja kytkennät.
Kuva 9. LV 447 radioaseman etupaneeli, käyttökytkimet ja liitännät.
LV 447 radion etupaneelin käyttökytkimet on esitetty kuvassa 9. Käyttökytkimiin liittyvät asennot ja toiminnot ovat seuraavat:
LV 447 radion takapaneelin liitännät on esitetty kuvassa 10.
Kuva 10. LV 447 radioaseman takapaneeli, sulakkeet ja liitännät.
Jos radio ei ole käyttölämmin, käännetään FUNCTON -kytkin (A) asentoon STBY ja annettaan hehkuputkien ja taajuuden vakaimen lämmetä muutaman minuutin ajan ennen käyttöä. Vakautuakseen täydellisesti taajuuden vakain vaatii noin 20 minuutin lämpenemisen. Ellei suurinta tarkkuutta vaadita, radiota voidaan käyttää jo muutaman minuutin lämmityksen jälkeen. Käyttövalmisteluiden aikana on huomioitava, ettei radion lähetintä saa avaintaa ellei 52-ohmin antennia tai 200 W keinokuormaa ole kytketty.
LV447 radion käyttötaajuus valitaan asettamalla etupaneelin FREQUENCY eli (taajuus)säätimet (B) kukin siinä järjestyksessä kuin asetettava taajuus luetaan kilohertseinä (vasemmalta oikealle) niin, että säätimien halutut lukemat tulevat säätimen yläpuolella olevan osoittimen kohdalle:
Jos esimerkiksi työskentelytaajuus on 3685 kHz, säätimet (B) asetetaan vasemmalta oikealle seuraaviin lukemiin 3, 6, 8 ja 5. Taajuuden hienosäätö 1 kHz portaitten välillä suoritetaan vetämällä oikeanpuoleinen taajuussäädin ulkoasentoon ja virittäen tasaisesti välille 0 .. 10 kHz. Taajuudet on merkitty säätimeen 100 kHz:n (0.1 kHz) välein. Jos hienosäätöä ei käytetä, säädin painetaan paneelia vastaan, jolloin kytkin lukkiutuu digitaalikäytössä.
Radion etupaneelin kaiutinta (M) käytettäessä äänenvoimakkuuden RECEIVE AUDIO -säädin (G) asetetaan haluttuun kuunteluasentoon. Kuulokkeita käytettäessä audiosignaali kytkeytyy pois HANDSET -käsipuhelimesta (C).
LV 447 radion vastaanotin asetetaan työskentelytaajuudelle suorittamalla seuraavat säädöt:
LV 447 radion lähetin asetetaan työskentelytaajuudelle suorittamalla seuraavat säädöt:
Radion kaukokäyttö estetään kääntämällä KEYLINE -valintakytkin (N) asentoon LOCAL. Tämä mahdollistaa vain radion luota tapahtuvan viestityksen. Mikäli laitetta halutaan avaintaa sekä kauko- että lähikäytössä, käännetään KEYLINE -kytkin asentoon LOCAL/REMOTE. Työskenneltäessä SSB:llä tai AM:llä, lähetintä avainnetaan tangentilla. Sähkötystyöskentelyssä lähetin käynnistyy automaattisesti lähetyksen alkaessa ja palautuu vastaanotolle lähetyksen päättyessä.
Crypto Museum: Modulation – Types of radio emissions. URL link, https://www.cryptomuseum.com/ref/mod/index.htm.
RF301A – SSB Radion käyttöohje – YK KoulKE:n Viestiupseerin kansio.
Viestiupseeriyhdistys ry:n hallitus: Viestimies, x. painos, s. 194-196. Pääasiassa varusmiehille ja opetusupseereille tarkoitettu sotilasviestitoiminnan käsikirja. Mikkeli, Länsi-Savo Oy: Viestiupseeriyhdistys, 1980.