Skip to content

Kansainväliset majakka- ja majakkalaivaviikonloput

Radiokerhon retki Kallon majakalle (FI-0007 / FIN-015) : 2006

Teksti: Timo Järvi, OH3LMG
Kuvat: Lylyn Viestivarikon radiokerho, OI3V

Johdanto

Lylyn Viestivarikon radiokerho (OI3V) osallistui ensimmäisen kerran International Lighthouse and Lightship Weekend (ILLW) -tapahtumaan lauantaina 19.8.2006. Tätä Suomessa kansainvälisen majakka- ja majakkalaivaviikonlopun nimellä tunnettua tapahtumaa vietetään vuosittain elokuun kolmantena täytenä viikonloppuna, jolloin kokoonnutaan majakoille ja majakkalaivoille. Tapahtumaan liittyy radioamatöörien järjestämä aktivointi, jossa radioamatöörit pitävät yhteyksiä majakoille (lighthouse) ja majakkalaivoille (lightship) perustettuihin radioamatööriasemiin.

Kuva 1. Kallon kaunis satamamajakka Porissa.

Päätös osallistumisesta

Idea tapahtumaan osallistumisesta syntyi kerhon postituslistalla. Valmisteluissa ei suotta aikailtu, sillä päätös syntyi viikolla vain muutamaa päivää ennen tapahtuman alkua. Tarvittavan kaluston saaminen retkelle ei ollut ongelma, sillä kerholaisilla oli sopivasti valmiuksia ulkona suoritettavaa kenttäpäivää eli ”field day” työskentelyä ajatellen. Tähän vaikutti osaltaan kolme vuotta aikaisemmin radioamatöörien keskuudessa pidetty valtakunnallinen TURVA 2003 -viestiliikenneharjoitus, jota varten käyttöön oli hankittu tai itse tehty antenneita ja liikuteltavia radioamatööriasemia. Suurin ongelma oli sopivan ja vielä vapaana olevan majakan löytäminen – nopealla aikataululla.

Kerhon ensimmäisen majakkaretken kohteeksi valikoitui helposti saavutettavissa oleva ja Porin Mäntyluodon edustalla Kallon saarella sijaitseva Kallon majakka (FI0007/FIN015), joka on osa Mäntyluodon luotsi- ja satamaympäristön kokonaisuutta. Kohteeseen pääsi autolla perille asti eikä majoituksesta tai venekyydeistä tarvinnut välittää. Koko operaatio oli helppo toteuttaa Jämsästä ja Tampereelta tehtynä päiväkäyntinä. Ensimmäiselle operaatiolle matkaan lähtivät Kari OH3BJL, Keijo OH3HPV ja Timo OH3LMG.

Kuva 2. Kallon majakan vieressä oleva ajoneuvoliikenteen kääntöpaikka ja majakan piha-aluetta.

Maastontiedustelu

Tutustuminen Kallon majakkaan ja sen lähiympäristöön tehtiin puhtaana kartta-harjoituksena Internetin kautta saatavissa olleiden tietojen perusteella, sillä kukaan meistä ei ollut aikaisemmin käynyt Kallossa. Kuvien perusteella voitiin päätellä, että kohteeseen saa varusteltua 2-3 erilaista radioamatööriasemaa ja työskentely HF- ja VHF-radioamatööritaajuuksilla olisi mahdollista. Retkelle varusteltiin kolme radioasemaa – kaksi samaan aikaan eri taajuusalueille toimivaa HF-asemaa ja yksi VHF-asema. Tämä mahdollisti työskentelyn monipuolisesti siten, että kaikilla retkelle lähteneillä on mukavasti tekemistä.

Retkellä käytetyt radioamatööriasemat

Ensimmäinen, isompi HF-radioasemista asetettiin toimimaan 3.5 MHz, 7 MHz ja 14 MHz radioamatööritaajuuksilla. Käyttöön valittu radio, Icomin IC-706, mahdollisti puheella, sähkötyksellä ja digitaalilähetteillä työskentelyn. Työpisteenä toimi matkantekoon käytetyn Volvon tavaratilan yhteyteen rakennettu ja kevyellä retkipöydällä jatkettu ”toimisto”. Sateen sattuessa auton ylös nostettu takaluukku toimi tarvittaessa kevyenä sadesuojana. Aseman sähkönsyöttöä varten käyttöön oli valittu helposti pyörillä liikuteltava bensakäyttöinen aggregaatti, 12 V 60 Ah vapaa-ajan akku ja sille verkkovirtalaturi sekä 230 VAC invertteri kannettavaa tietokonetta varten. Aggregaatilla voitiin ladata akkua, mutta HF-radioasema ja tietokone oli kytkettynä suoraan akkuun, joka toimii puskurina ja tasaten aggregaatilla tuotetun sähkön vaihteluita. Aseman antenniksi valittiin monen taajuusalueen G5RV-lanka-antenni, jota käytettiin erillisen antennivirittimen avulla. Siltä varalta ettei majakalla olisi riittävästi puustoa tai muita ripustuspisteitä, varustukseen lisättiin kaksi kolmijalalla varustettua teleskooppimastoa antennien kiinnitykseen.

Kuva 3. Isotehoisempi HF-radioasema piha-alueen reunaan parkkeerattuun ajoneuvoon asennettua.

Kuva 4. Kevyt pyörillä liikuteltava aggregaatti pieneen sähkönkulutukseen.

Toinen, pienitehoisempi HF-radioasema liikennöi maksimissaan 5 W QRP-tehoilla ja tarvittaessa myös 145 MHz:n alueella. Käyttöön valittiin Yaesun FT-817ND, joka taipuu lähes kaikille radioamatöörien käyttämille HF/VHF/UHF-taajuusalueille. Radion virtalähteenä toimivat sisäiset akut ja ulkoinen huoltovapaa 12 VDC 8 A lyijyhyytelöakku. Asemaa varten varattiin oma 3.5 MHz:n dipoliantenni, joka mahdollistaa työskentelyn silloin, kun isompaa HF-asemaa ei käytetty samalla taajuusalueella.

Kuva 5. Putkiradioiden aikakaudella kuumenivat radiot ja nykyisin majakoilla auringonpaisteessa työskentelevät radistit.

Kolmas radioasema oli varattu VHF-työskentelyyn 145 MHz:n radioamatöörialueella. Meren äärellä sijaitseva majakka mahdollisti suorien yhteyksien pitämisen lähialueen majakoihin ja ”lahden” toiselle puolelle. Aseman radioksi valittiin 5-50 W tehoilla toimiva Yaesun FT-1500M ajoneuvoradio ja sille antenniksi kuljetuskunnossa vähän tilaa vielä ja nopeasti käyttökuntoon laitettava 9-elementtinen suunta- eli yagi-antenni. Virtalähteenä VHF-asemalle oli oma 12 VDC 60 Ah vapaa-ajan akku. Lisäksi varustukseen kuului raskaampi teleskooppinen, kolmijalalla varustettu ja harustettava 10 metrinen masto, jonka huippuun suunta-antenni voitiin asentaa. Antennin suuntaus ja ohjaus tapahtui manuaalisesti mastoputkea käsin kääntämällä.

Kuva 6. Majakalla käytettyjä HF- ja VHF-antenneita kevyisiin mastoihin asennettuna.

Yhteyden viimeinen kohteliaisuus

Radioamatöörien toisilleen lähettämät QSL-kortit ovat olleet jo vuosikymmeniä pidettyihin yhteyksiin liittyvä viimeinen kohteliaisuus. QSL-kortti on radioamatöörin pitämän yhteyden vahvistava postikortin näköinen ja kokoinen käyntikortti, joka lähetetään muistoksi yhteyden toiselle osapuolelle. Nämä usein värikkäät kortit ovat keräilykohteita ja niiden avulla voi tutustua muiden radioamatöörien elämään ja asuinympäristöön. Kortin aihe voi liittyä myös tapahtumaan tai teemaan, kuten esimerkiksi retkeen Kallon majakalle.

Kuva 7. Kallon majakkaretkestä muille vasta-asemille muistoksi lähetetyn QSL-yhteyskortin näköiskappale.

Aiheesta muualla

Kansainväliset majakka- ja majakkalaivaviikonloput:
https://juupajoen-reservilaiset.reservilaisliitto.fi/2024/02/11/lvrk_radioamatooritoiminta_osa_4_illw_tapahtumat

Suomen Majakkaseura — Kallon majakka:
https://www.majakkaseura.fi/kallo

Suomen Majakkaseura — Tietoa Suomen huomattavimmista majakoista:
https://www.majakkaseura.fi/majakat

Suomen Radioamatööriliiton ILLW-tiedotteet:
https://www.sral.fi/?s=ILLW